Från TV4

Sallad på jätteräkor

Sallad på jätteräkor
Foto: TV4
Från TV4

Den här salladen är ett fräscht och trevligt sätt att presentera jätteräkor. Den blir lika god med kräftstjärtar och du kan också använda pilgrimsmusslor eller färska räkor. Ett gott bröd passar att servera till, gärna grovt vitt bröd av typen franskt lantbröd.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 24 rejäla jätteräkor
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 dryg msk smör
  • gröna sallatsblad
  • Dressing:
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 krm salt
  • malen vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda vinäger, senap, salt och peppar till dressingen. Pressa ner vitlöken och rör ner oljan. Skölj sallaten och ta försiktigt isär bladen, till den här rätten ska du ha stora hela blad. Lägg de avrunna bladen i en skål, häll över dressingen och vänd om försiktigt. Fördela sedan på tallrikarna.
  2. Fräs jätteräkorna 2–3 minuter på varje sida i smöret, salta och peppra lätt. Ta upp och låt den rinna av några ögonblick på hushållspapper.
  3. Lägg jätteräkor på salladsbädden och servera genast medan scampin är ljummen. Tips: Använder du räkor eller kräftstjärtar steker du dem hastigt på stark värme. Salta inte, men krydda gärna med finhackad dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept