Rostad blomkålssallad

koket.se
Rostad blomkålssallad
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Rostad blomkålssallad

15 ingredienser

30 m

Rostad blomkålssallad är ett perfekt tillbehör att servera på en festlig buffé eller som tillbehör till kvällens grillning.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rostad blomkål

  • 600 g blomkål, skuret i buketter inklusive bladen
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk ras el hanout

Tomatsås

  • 1-2 tomater (stor)
  • 0,5 citron, saften
  • olivolja
  • salt

Tahinidressing

  • 1 dl tahinipasta
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 citron
  • 1 dl vatten

Servering

  • 30 g pistagenötter, skalade och grovt hackade
  • 1 dl färsk bladpersilja, fint hackade
  • 2 tsk turkisk pepparflingor
  • salt

Gör så här

Rostad blomkål

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg blomkålen i en ugnsform och tillsätt 2 msk olivolja, ras el hanout och en nypa salt. Blanda ihop och rosta i ugnen i 30-35 minuter tills blomkålen är karamelliserad och mjuk.

Tomatsås

  1. Riv tomaten grovt på den grövsta sidan av ett rivjärn.
  2. Tillsätt saften från citronen samt olivolja och en nypa salt. Vispa samman och låt sedan stå.

Tahinidressing

  1. Blanda tahinipasta, vitlök, citronsaft, vatten och en nypa salt. Vispa samman tills det blir slätt.

Servering

  1. Bred ut tahinidressingen på en tallrik och toppa med blomkålen ovanpå.
  2. Ringla tomatsåsen och resterande tahinidressing över.
  3. Strö över pistagenötter, persilja och turkiska pepparflingor.