Risotto - se & gör

40 m
4
Risotto - se & gör
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

  • 3 dl aborio- eller avorioris
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1 l buljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl parmesanost, färskriven
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Gör buljong på tärning eller fond. T.ex. höns-, grönsaks-, svamp-, kött- eller fiskbuljong.
  2. Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
  3. Rör ner riset i kastrullen och fräs det i ett par minuter så allt blandats väl. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
  4. Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Risotton ska bli krämig och lite lös men ha tuggmotståndet kvar.
  5. Blanda ner smör och parmesan i risotton. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept