Risotto - se & gör

40 m
4
Spela video Risotto - se & gör
Foto: TV4

Paolo Robertos grundrecept på en riktigt krämig och god risotto, som du sedan smaksätter efter tycke och smak. Spela klippet för att se hur du gör steg för steg.

10 juni 2016
40 m
4

Du behöver

  • 3 dl aborio- eller avorioris
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1 l buljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl parmesanost, färskriven
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Gör buljong på tärning eller fond. T.ex. höns-, grönsaks-, svamp-, kött- eller fiskbuljong.
  2. Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
  3. Rör ner riset i kastrullen och fräs det i ett par minuter så allt blandats väl. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
  4. Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Risotton ska bli krämig och lite lös men ha tuggmotståndet kvar.
  5. Blanda ner smör och parmesan i risotton. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Vårkampanj

Fler goda recept