Risotto alla Parmigiana

Risotto alla Parmigiana
Peter Nordin
Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana

Av: Peter Nordin, Carina Nordin

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

30 m

"I Venedig anses detta vara kungen av risotto och är samtidigt grunden till nästan all övrig risotto. Den kan sedan smaksättas på olika vis. Att tillaga risotto anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på landsbygden. Det första jag fick lära mig var att aldrig lämna spisen när jag väl börjat laga min risotto. Viktigt är också att buljongen är sjudande under hela processen. Använd en träslev och rör hela tiden." /Peter och Carina Nordin

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 lök, fint hackad [ca 150 g]
  • 3 msk olivolja
  • 300 g ris (vialone nano eller carnaroli)
  • 2 l kycklingfond (hemkokt)
  • 60 g smör, rumstempererat
  • 40 g parmesanost, riven (extra till topping)
  • nymalen svartpeppar
  • salt

Gör så här

  1. Sätt en vid tjockbottnad kastrull på spisen och sautera löken över medelvärme i olivoljan tills löken får en glasig yta, ca 7–10 minuter. Löken skall bli mjuk, men inte ha färg.
  2. Låt svalna något och tillsätt riset. Blanda med en träsked så riset suger upp oljan.
  3. Sätt tillbaka kastrullen på spisen. Höj värmen något och tillsätt lite av den kokande buljongen/fonden, så pass mycket att du enbart täcker riset. Låt all vätska reducera bort så att buljongen absorberas helt medan du rör hela tiden.
  4. Upprepa processen 5–6 gånger under 15–17 minuter. De sista minuterna går åt till att avsluta tillagningen.
  5. Om riset fortfarande är hårt så tillsätt mer buljong och koka samman. Riset skall vara al dente, men inte ha en rå kärna.
  6. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt smöret och parmesanen. Rör kraftigt. Nu skall du bygga upp krämigheten i rätten. Detta arbete kommer att skapa en risotto med den rätta konsistensen.
  7. Låt risotton vila i kastrullen i 1 minut under lock. Smaka av med salt och peppar.
  8. Tillsätt lite buljong precis innan servering, rör om och lägg upp på tallrikar.
  9. Toppa med riven parmesan.