Poké bowl med saffransråris, bräserad fläsksida och heta bönor.
Ingredienser
Rödbräserat fläsk
500 g färsk fläsksida med svål
40 g färsk ingefära, oskalad
2 sticklökar
3 msk olja
5 dl grundbuljong
1 msk kinesisk soja
2 msk risvin (alt. torr sherry)
0,75 tsk salt
3 msk farinsocker
1 stjärnanis
Saffransråris
1 kg råris
40 g berberisbär
300 g gröna ärtor
0,5 saffran
5 g gurkmeja
5 g malen spiskummin
10 g salt
10 g strösocker
25 g rapsolja
Kryddiga heta bönor
500 g frysta haricots verts
30 g hoisinsås
15 g chiliolja
10 g salt
1 knippe het thaibasilika (bladen)
Örtsallad
koriander
mynta
färsk bladpersilja
Servering
röd curry
svarta sesamfrön
Gör så här
Rödbräserat fläsk
Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl. Lägg ner ingefäran och sticklöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter. Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten. Spara kokvätskan till grundbuljongen.
Skär fläsket i 3 cm kuber med svålen kvar.
Hetta upp oljan i en wok och fräs fläsket ett par minuter för att karamellisera ytan. Tillsätt buljongen och resten av ingredienserna. Koka upp och sjud i två timmar tills kokvätskan fått sirapsliknande konsistens.
Råris
Skölj riset noggrant och låt det svälla i vatten i en timme.
Gör en blandning av saffran, gurkmeja, spiskummin, salt och socker och rör ut i lite varmt vatten.
Sila av riset och häll över i en gryta med 1,1 L vatten och saffransmixen. Koka upp med lock och låt sjuda tills vattnet kokat bort. Testa så att riset är klart med tuggmotstånd, om det är för hårt kan det stå på eftervärme en stund så mjuknar det.
Rör ner olja, ärter (frusna), berberibären och rapsoljan i det varma riset.
Heta bönor
Blanda och grilla på hög ugnsvärme tills bönorna fått färg.