Råraka med crème fraiche och löjrom

Råraka med crème fraiche och löjrom
Foto: TV4

Råraka med crème fraiche och löjrom

Av: Malin - Trelleborg

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

35 m

En klassisk förrätt som alltid går hem! Råraka toppad med löjrom, rödlök, crème fraiche, citron och dill.

Dryck: Stoneleigh Sauvignon Blanc nr 6311

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rårakor

  • 6 fasta potatisar (stora)
  • smör, att steka i
  • matolja, att steka i
  • salt
  • peppar

Topping

  • 1 rödlök
  • 200 g Kalix löjrom
  • 1 dl crème fraîche
  • 4 klyftor citron
  • 4 dillvippor

Gör så här

  1. Skala och finriv potatisen och krama ur vätskan väl. Skala och finhacka löken.
  2. Hetta under tiden upp stekpannan på något mer än medelvärme. Smält en klick smör i pannan och tillsätt lite olja. Forma den rivna potatisen till fyra tunna kakor, cirka 15 cm i diameter. Låt dem ligga stilla och steka tills de fått fin färg och börjar bli frasiga i kanterna, i 3-5 minuter.
  3. Krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan. Låt de färdigstekta rårakorna ligga på hushållspapper så att lite av fettet sugs upp medan du steker resten.
  4. Lägg rårakorna på varsin tallrik. Portionera ut rom, crème fraiche och den hackade rödlöken på rårakorna. Garnera slutligen med citron och dill, servera på en gång.

Matsortera dina lökskal och potatisskal till återvinning och njut av din råraka!