Ramslöksravioli med nässelgrädde

Ramslöksravioli med nässelgrädde
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Ramslöksravioli med nässelgrädde

19 ingredienser

30 m + tid i kyl

Med våren kommer även ramslök och nässlor vilket gör den här rätten till en klockren vårsuccé!

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • ca 10 dl durumvetemjöl
  • 5 ägg

Fyllning

  • 250 g ricotta
  • 50 g ramslök, hackad
  • 1 citron, zest
  • färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 ägg, uppvispat

Nässelgrädde

  • 3 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 50 g ramslök (ramslöksblast eller 2 vitlöksklyftor)
  • 1 lagerblad
  • 3 dl grädde
  • 500 g nässlor
  • salt
  • vitpeppar
  • muskot
  • 50 g smör

Gör så här

Pastadeg

  1. Häll ut mjölet på arbetsbänken och gör en skål i mitten med händerna. Knäck ner äggen i mitten och börja smula ihop med mjölet.
  2. När du kan börja nypa degen så arbeta in mer och mer av mjölet i degen. Knåda till en hård och fast deg i ca 5-10 minuter.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 1 timme.

Fyllning

  1. Blanda ricotta med ramslök och smaka upp med finriven citronzest, timjan, salt och peppar.
  2. Kavla ut degen tunt med kavel eller med hjälp av en pastamaskin.
  3. Pensla den ena delen tunt med ägg.
  4. Klicka ut fyllningen med ordentliga mellanrum.
  5. Vik över pastadegen och tryck till runt fyllningen så att raviolin är helt sluten.
  6. Stansa ut halvcirklar med ett glas med ca 1 cm kant utanför fyllningen. Tryck till ändarna mot varandra.
  7. Koka upp 2 liter vatten med rikligt med salt. Koka raviolin i ca 6 minuter tills den fortfarande är al dente.

Nässelgrädde

  1. Reducera ner vitt vin med lök, ramslök och lagerblad.
  2. Addera grädden och reducera något.
  3. Mixa i nässlorna med hjälp av en kannmixer.
  4. Smaka upp med salt, vitpeppar, muskot och smör.

Servering

  1. Slå nässelgrädden över den nykokt ravioli.
  2. Toppa med örter och friterade nässlor för lite crunch.