Primörsoppa

Primörsoppa
Foto: TV4

Den här soppan ska man bara laga när grönsaker och potatis verkligen är primörer. Små fina potatisar, späda morötter, mild färsk lök och purjo behövs. Då blir det en soppa ljuvlig som sommaren själv. Receptet kommer från ett slottskök i Loire-dalen i Frankrike men kunde likaväl ha varit svenskt. Låt inte soppan vänta på gästerna, gör hellre tvärtom. Sätt gärna fram vitt lantbröd på bordet.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 300 g späda morötter
  • 400 g färsk purjolök
  • 400 g färsk lök
  • 400 g färskpotatis
  • 1 knippa gräslök
  • 1 knippa persilja
  • 50 g smör
  • 1,25 liter vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Ansa purjolöken och skär i centimetertjocka skivor tvärs över. Skala och skär morötter, potatis och lök ganska smått. Smält smöret i en rejäl gryta. Lägg i lök och purjo. Fräs några minuter utan att det tar färg. Rör om då och då.
  2. Tillsätt morötterna, potatisarna, salt och vatten och koka grönsakerna mjuka. Sila soppan genom ett durkslag. Hacka persiljan och gräslöken.
  3. Mosa grönsakerna eller kör dem till mos i matberedare. Blanda grönsaksmoset och grönsaksbuljongen i grytan. Koka upp. Blanda i gräslöken. Krydda med salt och peppar. Klicka i lite kallt smör och strö över persiljan precis innan soppan serveras.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept