Petits choux med Kalixlöjrom, rödlök och dill

4

Du behöver

  • 1,5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 ägg
  • 1 nypa salt

Tillbehör

  • 160 g Kalix löjrom
  • 2 dl smetana, spritsad
  • 1 rödlök, fint hackad
  • färsk dill
  • ev citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180-190 grader. Koka upp vatten och smör tills smöret smält helt. Rör i mjölet. Vispa kraftigt.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och rör först i ett helt ägg. Knäck sedan nästa ägg i ett glas, vispa upp och addera hälften av ägget i smeten. Ta i en nypa salt och rör till en jämn och tjock smet.
  3. Fyll upp en spritspåse med smeten (med eller utan tyll, funkar även utan). Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa 8-9 petits choux.
  4. Grädda i 25 minuter. Kika emellanåt i ugnen. Blir de väldigt mörka, sänk temperaturen (ugnar kan vara så olika). Ta ut de gyllene petit chouxerna och låt dem svalna helt på galler.
  5. Servering
    Dela petit chouxerna så att man får lite mindre ”lock” än underdel (ungefär som en semla).
  6. Spritsa på smetana (syrad grädde), lägg på en rejäl klick Kalixlöjrom och strö över fint hackad rödlök. Toppa med en kvist dill och eventuellt en citronskiva. Smaklig förrätt!
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Catarinas vinnarbok

Varje Dag Är En Fest – Vinnare Av Sveriges Mästerkock 2016 Läs mer

Fler goda recept