Per Morberg Från Morberg

Per Morbergs pizza moreno

Per Morbergs pizza moreno
Foto: Martin Löf
Från Morberg

En av hamnrestaurangerna på Capri serverade den bästa pizza jag någonsin ätit. Det var en capricciosa gjord på perfekt deg, mustig tomatsås, färska champinjoner och skinka av bästa kvalitet. Det behövs faktiskt inte mer om råvarorna är perfekta. Ingen oxfilé, ingen bearnaise, inget av allt det där tjafset som pizzerierna här hemma hittar på.

25 maj 2011
Visa mer
4

Du behöver

Deg

  • 6 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 12 dl lantbrödsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja till plåten

Tomatsås

  • 1 burk (400 g) körsbärstomater
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk oregano
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor

Fyllning

  • 200 g kokt skinka
  • 250 g (2 pkt) buffelmozzarella
  • 100 g inlagda soltorkade tomater
  • 100 g riven ost
  • basilika till garnering

Gör så här

  1. Värm vattnet så att det blir fingervarmt och smula ner jästen. Häll degspadet över mjölet lite i taget.
  2. Tillsätt salt och arbeta degen i 10 minuter i degblandare eller med en elvisp med degkrok. Om du blandar för hand ska du arbeta degen minst dubbla tiden.
  3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbla storleken, cirka 1 1/2 timme.
  4. Sätt ugnen på 275 grader.
  5. Smörj en ugnsplåt med olja. Tryck ut degen direkt på plåten och låt den jäsa i ytterligare 5–6 minuter (baka ut småbröd av deg som blir över). Ställ in plåten i ugnen på nedersta falsen och grädda degen i 6–7 minuter.
  6. Mixa tomaterna till tomatsåsen. Rör ner olivolja, oregano, salt och peppar. Pressa i vitlöken. Värm upp hastigt i en kastrull och ställ åt sidan.
  7. Bred ut tomatsåsen och fördela fyllningen på den förgräddade pizzadegen. Ställ in pizzan i ugnen igen, men nu på översta falsen, och grädda i 5–7 minuter.
  8. Lägg på några kvistar färsk basilika innan du serverar pizzan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept