Inlagd strömming

30 m + 2,5 dygn
4
Inlagd strömming
Foto: Martin Löf
30 m + 2,5 dygn
4

Du behöver

Ättikslag

  • 5 dl vatten
  • 3 dl råsocker
  • 1,5 dl ättika 12 %
  • 10 korn vitpeppar
  • 6 korn kryddpeppar
  • 1 morot, slantad
  • 1 rödlök, skivad
  • 3 lagerblad
  • 1 msk salt

Strömming

  • 500 g strömming, rensad och filéad
  • 0,5 dl skorpmjöl
  • 0,5 dl rågsikt
  • persilja
  • dill
  • gräslök
  • smör, till stekning
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Koka upp alla ingredienserna till ättikslagen och låt sedan lagen svalna (kan med fördel göras dagen innan).
  2. Hacka örterna. Blanda skorpmjöl och rågsikt med lite salt och malen vitpeppar i en form.
  3. Panera strömmingarna på följande sätt: lägg en filé i mjölet med skinnsidan neråt, lägg i en handfull örter och lägg på en filé med skinnsidan uppåt, vänd på dom så de är välpanerade på utsidan. Gör så med alla strömningarna och stek sedan i gyllenbrunt smör i 3-4 minuter.
  4. Låt strömmingarna svalna.
  5. Lägg de stekta strömmingarna i en glasburk, slå försiktigt den kalla ättikslagen över. Förslut locket och förvara svalt. Gärna 2,5 dygn innan servering.
  6. Servera på knäckebröd med kokt potatis och hackad gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept