Hummer, nykokt och gratinerad

Per Morberg 17 november 2010
Hummer, nykokt och gratinerad
Foto: TV4
30 m
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 2 humrar
  • 2,5 dl vatten per hummer
  • 0,75 dl salt

Till gratingeringen

  • 2 msk smör
  • 3 schalottenlök
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 4 äggulor
  • 1 dl riven stark ost
  • salt
  • peppar
  • 1 dl dill

Gör så här

  1. Koka hummer
    Koka upp vattnet med saltet. Lägg ner hummern med huvudet före i häftigt kokande vatten.
  2. Täck över med lock och låt koka ca: 6-7 minuter om de är 300-500 g stora. 500-800 g i 8-15 minuter.
  3. Låt hummern svalna i spadet.
  4. Gratinera hummer
    Dela hummern längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet.
  5. Lägg tillbaka stjärtbitarna i hummerskalet eller i såsen (se nedan). Häll över såsen och gratinera hummern på övervärme tills ytan blir gyllengul.
  6. Sås till hummer
    Smält smöret i botten på en kastrull och sautera löken och persiljestjälken, pudra ner mjölet och rör om.
  7. Häll i vinet och grädden, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och lägg ner osten och äggulorna.
  8. Smaka av med salt och peppar, lägg i den hackade dillen.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Köksknivar från kända varumärken

Köksknivar Se fler

Fler goda recept