Per Morbergs trattkantarellsoppa

ca 30 m
4 små portioner
I säsong: oktober
Foto: Martin Löf

Per Morbergs trattkantarellsoppa som även går bra att göra på gula kantareller eller annan god matsvamp. Recept frånkokboken Morberg jagar och lagar

Det går förstås bra att använda vanliga kantareller till soppan också. Har man hittat taggsvamp kan man lägga i den också. Använder du torkad svamp istället för färsk så använd 2 dl. En soppa ska vara mättad och rund, inte stabbig som havregrynsgröt. Det är inte så lätt att få till den där balansen mellan för tunn och för tjock. Den förtryckta deklarationsblanketten tycker jag är svår att fylla i, men min kantarellsoppa blir perfekt. Varför är vi som vi är? /Per Morberg

4 oktober 2010
Visa mer
ca 30 m
4 små portioner

Du behöver

Trattkantarellsoppa

  • 8-10 dl trattkantareller
  • 2-3 schalottenlökar
  • smör till stekning
  • 0,5–1 dl portvin
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk japansk soja, helst tamari
  • salt och peppar

Till garnering

  • hackad persilja

Gör så här

  1. Per Morbergs trattkantarellsoppa
    Blötlägg torkade kantareller i minst 30 minuter men använd helst färsk.Om du använder torkad svamp så minska mängden till 2 dl.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort.
  4. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig.
  5. Häll i portvin (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!) och rör om.
  6. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.
  7. Koka upp din kantarellsoppa under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter.
  8. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.
  9. Strö persilja över din kantarellsoppa och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept