Krämig pasta med mascarpone, vaxbönor, bondbönor och gröna ärter. Sardeller sätter fin sälta på rätten men går att utesluta, salta då istället lite extra.
Ta bort den sega strängen på vaxbönorna och skär bort ändarna och koka dem i saltat vatten tills de börjar mjukna. Spola av med kallt vatten och skär dem i stora bitar.
Koka bondbönorna och ärtorna i saltat vatten i ett par minuter tills de känns mjuka men spänstiga. Spola av med kallt vatten.
Skär sardellfiléerna i små bitar. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i sardellerna och pressa i vitlöken. Fräs sardelloljan och rör oavbrutet i någon minut. Ställ åt sidan.
Låt mascarponen rinna av och lägg den i en skål. Rör i citronskal, pecorino, persilja, salt och peppar.
Hetta upp sardelloljan och lägg i bönor och ärtor. Blanda noga och fräs alltsammans i 1-2 minuter.
Koka under tiden pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet i ett durkslag (spara några skedar av vattnet för att ev. späda såsen) och häll sedan tillbaka den varma pastan i kastrullen.
Blanda i grönsakerna, smaka av med salt och peppar. Rör därefter snabbt ner mascarponeblandningen (den ska inte kokas). Blanda noga, och späd med en sked pastavatten om det behövs.