Linguine con cavolfiori, pane tostato e pan grattato tostato - pasta med blomkål och chili

Linguine con cavolfiori, pane tostato e pan grattato tostato - pasta med blomkål och chili
Foto: Jonas Hallqvist
4

Du behöver

  • 400 g pasta, linguine eller bavette eller någon annan lång pasta
  • 300 g blomkål
  • 3 skivor vitt formbröd
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl olivolja
  • 2 st små torkade chili (peperoncino)
  • 2 st hela vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • 1,5 dl färskriven parmesanost
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skölj blomkålen och dela den i små buketter.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg ner blomkålen i kastrullen och låt koka i 3−5 minuter. Passa blomkålen noga, den ska vara al dente (ha ordentligt tuggmotstånd). Häll av vattnet.
  3. Kantskär formbrödet och skär sedan brödskivorna i små tärningar. Rosta tärningarna ljusbruna i en torr stekpanna. Häll över krutongerna på ett fat och ställ åt sidan.
  4. Rosta ströbrödet i en torr stekpanna i 2−3 minuter. Rör flitigt och passa noga så att det inte bränns vid.
  5. Häll oljan i en kastrull, tillräckligt stor för att rymma hela pastarätten. Lägg i chili och vitlök och fräs varsamt på låg värme utan att det tar färg, ca 10 minuter. Ta upp och kasta vitlök och chili. Ställ kastrullen åt sidan.
  6. Bryt pastan i 5 cm långa bitar och koka den al dente i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av vattnet, men spara ca 1 dl i en kopp.
  7. Ställ kastrullen med oljan på medelvarm platta och blanda snabbt men försiktigt i en skvätt av det sparade pastavattnet, pasta, blomkål, krutonger, ströbröd, persilja och parmesanost. Spara några skedar parmesan till serveringen. Smaka av med salt och peppar och rör om tills allt är väl blandat.
  8. Servera pastan i djupa tallrikar. Strö över lite parmesan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept