Gnocchi in pentola piccola di terracotta

Gnocchi in pentola piccola di terracotta
Foto: TV4
4

Du behöver

Pasta:

  • 3 dl mjöl
  • 1 st ägg
  • 0,75 dl (ca) dl vatten
  • eller torkad pasta, gnocchi eller annan kort pastasort

Köttfärssås:

  • 400 g köttfärs
  • 700 g passerade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor, hela
  • 3 msk olivolja
  • 2 st basilikastjälkar
  • salt
  • peppar
  • 4 st ägg
  • 250 g mozzarella
  • 100 g pecorinoost (romano), riven

Gör så här

  1. Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten.
  2. Kläck ner ägget i gropen och tillsätt vatten, lite i taget.
  3. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns klibbig.
  4. Låt degen vila i kylskåp, ca 20 minuter.
  5. Gör under tiden köttfärssåsen.
  6. Värm olivolja i en stor stekpanna, lägg i vitlöksklyftorna och låt dem fräsa i några minuter utan att de tar färg.
  7. Lägg i köttfärs och bryn den.
  8. Tillsätt de passerade tomaterna, basilika, salt och peppar. Låt koka i 30 minuter. Späd med lite vatten om det behövs.
  9. Ta upp vitlöken som kastas.
  10. Koka äggen och låt dem kallna.
  11. Skär äggen och mozzarellan i små bitar.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Dela degen i bitar och rulla ut dessa till tunna längder.
  14. Skär längderna i små bitar, ca 1 cm, rulla dem på arbetsytan till små ovala rundlar. Sätt pekfingret på bitarna, tryck till lite och rulla dem till små pastagnocchis.
  15. Koka gnocchin i lättsaltat vatten i 2-3 minuter, låt rinna av och häll över dem i en skål.
  16. Blanda ner lite av tomatsåsen, hälften av äggen, mozzarellan och pecorinon i skålen.
  17. Häll lite köttfärssås i botten på de ugnseldfasta portionsformarna och lägg i ett lager av gnocchiblandningen. Häll över lite köttfärssås och fortsätt att varva ingredienserna. Avsluta med köttfärssås och med pecorino strödd överst.
  18. Sätt in formarna i ugnen i 30 minuter.
  19. Servera rätten i portionsformarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept