Gnocchi di patate con salsa di pomodoro, gratinati al forno

Gnocchi di patate con salsa di pomodoro, gratinati al forno
Foto: Lina Eriksson

I vår familj har den här rätten i alla tider varit barnens favorit. Också min bror och jag var helt tokiga i gnocchi när vi var små. Nu kan jag se på min sons tomatsåskladdiga ansikte att nästa generation uppskattar maträtten lika passionerat.

19 oktober 2010
Visa mer
4

Du behöver

Tomatsås

  • 400 g passerade tomater
  • 400 g krossade tomater
  • 1 st gul lök
  • 4 st hela vitlöksklyftor
  • 10 st strimlade basilikablad
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 nypa socker
  • 3 msk olivolja

Gnocchi

  • 800 g potatis, med skal (mjölig sort, ej färskpotatis)
  • 3,5 dl vetemjöl, ca
  • 2 st ägg
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • 125 g mozzarella, skuren i små bitar

Gör så här

  1. Värm upp oljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans med vitlöksklyftorna långsamt fräsa i oljan, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, basilika, salt, peppar och socker.
  2. Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula löken och vitlöksklyftorna.
  3. Gör gnocchin under tiden som såsen kokar.
  4. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa dem i en potatispress.
  5. Häll den pressade potatisen och det mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt olivoljan och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  6. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2 cm. Skär längderna i 2 cm långa bitar.
  7. Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra. Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar fast i varandra.
  8. Sätt ugnen på 200°.
  9. Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av.
  10. Varva tomatsås, gnocchi, mozzarella och parmesanost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med tomatsås.
  11. Gratinera i ugn i ca 20–25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept