Spaghetti con salsa di pomodorini

Spaghetti con salsa di pomodorini, acciughe, capperi ed olive - sardell och olivpasta
Foto: Jonas Hallqvist

Sardeller och oliver ger tillsammans med smöret en mild sälta som jag är helt tokig i. Om jag fick ett brutalt straff som innebar att jag var tvungen att välja en enda tomatsås att äta resten av livet så skulle det nog, efter stor vånda, bli den här. /Paolo Roberto

15 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g spaghetti

Tomatsås

  • 12 st sardeller
  • 500 g cocktail- eller körsbärstomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 g smör
  • 3 st hela vitlöksklyftor
  • 2 st hela torkade chili (peperoncino)
  • 125 g urkärnade svarta oliver
  • 1,5 tsk kapris
  • 2 msk finhackad persilja
  • ev. salt

Gör så här

  1. Finhacka sardellerna. Skölj och skär tomaterna i halvor.
  2. Värm upp olivoljan i en rejäl kastrull, tillsätt smöret och låt det smälta.
  3. Lägg sardeller, vitlöksklyftor och chili i kastrullen, och låt dem fräsa försiktigt i ca 5 minuter. Ta upp chilin efter 2–3 minuter.
  4. Tillsätt tomater, oliver och kapris och låt såsen puttra på svag värme i ca 20 minuter.
  5. Rör om då och då, men var försiktig så att så många tomater som möjligt behåller sin form som halvor.
  6. Smaka av och salta lite om det behövs. Ta upp vitlöksklyftorna.
  7. Koka spaghettin al dente i lättsaltat vatten, och låt den rinna av i ett durkslag. Rör ner pastan i kastrullen med tomatsås och blanda väl.
  8. Servera pastan rykande het toppad med finhackad persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept