Oxjärpar med gräddsås och picklade vinbär

40 m
4
Oxjärpar med gräddsås och picklade vinbär
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

Picklade svarta vinbär

  • 0,5 dl ättika, 12%
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 250 g svarta vinbär

Potatis

  • 600 g sparrispotatis
  • salt
  • 1 näve bladpersilja
  • smör
  • svartpeppar och flingsalt

Oxjärpar

  • 500 g blandfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 gul lök, riven lök
  • salt och svartpeppar
  • smör, till stekning

Gräddsås

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 ansjovis
  • 1 knippe persiljestjälkar
  • smör, till stekning
  • 3 dl kalvbuljong
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk ättika
  • 2 tsk socker
  • salt
  • ev. lite maizena

Gör så här

  1. Picklade svartvinbär
    Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Lägg i vinbären och låt ligga så länge som möjligt.
  2. Potatis
    Koka potatisen i en rymlig kastrull med vatten så att det täcker. Salta vattnet, ta rikligt med salt. På med lock och låt koka upp.
  3. Koka sedan sedan på medelvärme i cirka 15-20 minuter beroende på storlek.
  4. När potatis är mjuk, häll av vattnet och ställ kastrullen på den varma plattan så allt vatten försvinner, då ångats potatisen av.
  5. Plocka och hacka persilja. Bryn smöret lätt i en stekpanna tills den fått en nötig doft och bärnstensfärg. Vänd runt den kokta potatisen i smöret och tillsätt persilja. Krydda med svartpeppar och lite flingsalt.
  6. Oxjärpar
    Blanda allt snabbt och ordentligt. Forma till fina järpar och stek på medelvärme i smör, tills dom är klara i mitten.
  7. Gräddsås
    Fräs, lök, ansjovis, persilja i smör. Slå på buljongen och koka tills hälften av vätskan är borta. Sila över i ny kastrull och slå på grädde. Låt koka ihop och smaka av med soja, ättika, socker och salt. Red eventuellt av med maizena till önskad konsistens.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept