Oxbringa i consommé

Oxbringa i consommé
Foto: TV4

Consommé serveras gärna som fin entrérätt. En äkta lagas av klarifierad buljong. Riktigt finhackade rotsaker avger mycket smak i buljongen. För dig som vill ha en snabbare rätt finns utmärkt consommé på burk.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 liter mörk oxbuljong
  • 1 morot
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • stjälkarna från en knippa persilja
  • 1 msk torr sherry
  • lite salt

Till klarifieringen:

  • 4 äggvitor
  • 100 g nötfärs

Till servering:

  • 400 g kokt, färsk oxbringa
  • 0,5 purjolök
  • färska örter

Gör så här

  1. Börja med att eventuellt kassera fettkakan som bildats på den kalla buljongen. Ansa morot och rotselleri och hacka mycket fint. Skala och finhacka löken.
  2. Blanda äggvitor, morot, selleri, lök och kött i en rymlig kastrull. Tillsätt den kalla buljongen under vispning. Sätt kastrullen på spisen och låt det långsamt koka upp, rör tills det bubblar till ordentligt. Låt buljongen sjuda utan lock i 30 minuter. Sila consommén genom finmaskig sil. Häll i sherryn och smaka om det behövs mera salt.
  3. Skiva oxbringan och värm den i lite av buljongen. Ansa och strimla purjolöken fint. Lägg upp oxbringan i fyra varma tallrikar, slå den heta consommén över och strö över strimlad purjolök. Dekorera med färska örter och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept