Ostpaj toppad med rom och smetana

koket.se
Ostpaj toppad med rom och smetana
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Ostpaj toppad med rom och smetana

14 ingredienser

Västerbottensostpaj som blir extra matig och lyxig med svartkål i fyllningen och en dekorativ topping bestående av smetana och rom. Botten får god smak och lite chrunch av ostiga kexsticks som mixas ihop med smör till en pajdeg.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 200 g kexsticks (med Västerbottensost)
  • 100 g smör
  • 1 msk färsk dill, finhackad
  • 50 g svartkål
  • 1 gul lök
  • smör, att fräsa i
  • 300 g Västerbottensost
  • 2 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • cayennepeppar

Topping

  • 70 g rom (t ex stenbitsrom eller tångcaviar)
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 dl smetana (eller crème fraiche)
  • färsk dill, finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa kexen till fina smulor i en matberedare.
  3. Smält smöret och blanda med smulorna och finhackad dill.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Tryck ut kexsmulet till en fin botten. Om din springform inte är helt tät, är det viktigt att trycka upp smulorna mot kanten en bit så att det inte rinner ut äggstanning i springan.
  5. Plocka svartkålsbladen från stjälkarna. Strimla kålen. Skala, halvera och strimla löken.
  6. Fräs kål och lök mjukt i en klick smör Salta och peppra och fördela ut det frästa på pajskalet. Strö på Västerbottensosten.
  7. Vispa samman ägg, grädde och en knivsudd cayennepeppar.
  8. Häll äggstanningen över pajen.
  9. Grädda i ugnen tills pajen fått fin gyllene färg och stanningen har satt sig, ca 20 minuter.
  10. Dekorera pajen strax före servering med smetana, rom, finhackad rödlök och dill.

Här hittar du Catarinas recept på grönkålssallad som serveras till pajen.