Ostbollar med emmentaler

Ostbollar med emmentaler
Foto: TV4

De läckra ostbollarna och något gott att dricka medan gästerna samlas är en perfekt start på en fest. Någon annan förrätt behövs inte. En matberedare är till god hjälp när degen ska göras.

26 januari 2009
Visa mer
35

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 250 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 8-9 ägg, beroende på storlek
  • 35 skivor emmentaler (35x35 mm,3 mm tjocka)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vattnet tillsammans med smöret i en kastrull. När smöret smält rörs allt mjöl ner med en kraftig träsked. Låt koka under omrörning till en tjock smet som släpper kastrullens botten.
  2. Lägg över smeten i en matberedare. Kör ca 10 sekunder. Tillsätt ett ägg i taget genom matarröret medan maskinen är i gång. Kör tills degen är blank och smidig.
  3. Lägg degen i en spritspåse med slät sprits och spritsa, eller klicka med sked, valnötsstora klickar på en bakpappersklädd plåt. Lämna god plats mellan klickarna. Lägg en liten ostskiva ovanpå varje degklick. Grädda ostbollarna i ca 10 minuter tills de svällt upp och fått vacker färg. De bör helst serveras inom ett par timmar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept