Kolgrillat oxhjärta med ugnsbakade rödbetor och pepparrotsglass

2 h
4
Spännande kontraster där ljummen köttsallad paras med bett och svalka från okonventionell glass
Foto: TV4

Spännande kontraster där ljummen köttsallad paras med bett och svalka från okonventionell glass.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Orvar tipsar om passande dryck:
Baigorri Reserva 2007 (Systembolaget 95232)

29 maj 2013
2 h
4

Du behöver

Pepparrotsglass

  • 200 g färsk, riven pepparrot
  • 2 dl mjölk
  • 4 st äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 st pressad lime, saften
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 nypa nymalen svartpeppar
  • 3 dl ovispad grädde

Oxhjärta med rödbetor

  • 1 st oxhjärta, putsat
  • 1 st pressad lime, saften
  • 1 msk grovstött rosépeppar
  • 10 st medelstora rödbetor, tvättade
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk grovt havssalt
  • 1 st rödlök, delad och skivad
  • 1 knippe ärtskott, hackade
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Vispa äggulor med senap i en skål.
  2. Vispa äggulor med senap i en skål.
  3. Sila mjölken och pressa ur pepparroten med baksidan av en sked.
  4. Släng pepparroten.
  5. Häll i den varma mjölken lite i taget, under vispning och tillsätt svartpeppar.
  6. Häll smeten i en kastrull och värm mycket försiktigt under vispning till den har en konsistens liknande vaniljsås.
  7. Äggulorna får inte stelna.
  8. Ta av kastrullen och låt smeten kallna helt i kylskåp, minst en timme gärna mer.
  9. Rör i grädden och kör smeten i glassmaskin enligt bruksanvisning.
  10. Marinera det skivade hjärtat i hälften av limesaften och rosépeppar, minst 2 timmar.
  11. Lägg rödbetorna tillsammans i en stor bit ugnsfolie, ringla över olivolja och salt.
  12. Vik ihop till ett paket och ställ i 175 grader ugn 1-2 timmar beroende på storlek.
  13. Prova med potatissticka.
  14. Dra av skalet samt putsa bort roten.
  15. Dela i klyftor och lägg i en skål med rödlök och ärtskott.
  16. Grilla hjärtat hastigt i kolgrill till rare/medium rare, absolut inte mer. Ett genomstekt hjärta blir segt/hårt/oätligt.
  17. Skiva i tunna skivor och blanda i salladen.
  18. Smaksätt med limejuice och flingsalt.
  19. Lägg upp salladen på tallrikar medan den fortfarande är ljummen och toppa med en kula pepparrotsglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept