Öppen lasagne med blåmusslor

Öppen lasagne med blåmusslor
Desirée Jaks
Desirée Jaks

Öppen lasagne med blåmusslor

31 ingredienser

1 h

Årets Rätt 2024 av Desirée Jaks är en superhjälte från havet i fyra säsonger.

Byt ut råvaror efter säsong:
Tillbehör under vår
4 dl nässlor, plockade blad
8 gröna sparrisar, delad
Tillbehör under sommar
2 snacksgurka, skivade
Tillbehör under höst
1 färska majskolvar, skuren från kolven
160 g kantareller, ansade och delade

Ingredienser

portioner
  • rapsolja (till stekning)

Blåmusslor och blåmusselsås

  • 1 kg färska blåmusslor (i nät, svenska repodlade eller 200 g frysta blåmusslor utan skal + 1 dl mussel- eller fiskbuljong)
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 1 jalapeño
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • salt
  • citron

Gremolata

  • 1 kruka färsk kruspersilja [35 g]
  • 1 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • salt
  • 0,5 citron, juice + zest

Krutonger

  • 4 dl bröd, dagsgammalt plockat i småbitar (eller baguett)
  • 2 msk smör
  • olja
  • salt

Fyllning och tillbehör under vinter

  • 1 msk smör
  • olja
  • 100 g babyspenat (sköljd)
  • 150 g vitkål, strimlad [2,5 dl tinade gröna ärtor]
  • 150 g ärtor
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 50 g lagrad prästost
  • salt
  • svartpeppar
  • citron

Gör så här

Blåmusslor och blåmusselsås

  1. Skölj blåmusslorna under kallt vatten tills vattnet är helt rent.
  2. Rensa blåmusslorna från skägg och sortera bort skadade musslor.
  3. Skala och finhacka lök, fänkål, jalapeño och vitlök.
  4. Svetta en tredjedel av grönsakerna i en vid kastrull. Spara resten av grönsakerna till fyllning.
  5. Häll på vinet och koka ner till hälften. Tillsätt sedan vattnet och låt koka upp
  6. Lägg i blåmusslorna och koka under lock i ca 2–3 minuter tills de öppnat sig. Lyft upp blåmusslorna med en hålslev och behåll buljongen i kastrullen. Släng de som inte har öppnat sig.
  7. Plocka musslorna ur skalen och förvara dem i kylen fram till servering.
  8. Reducera blåmusselbuljongen till ca 2 dl
  9. Om du använder frysta blåmusslor och buljong så slå på buljongen tillsammans med vattnet och koka ihop.
  10. Koka ner grädden i en separat kastrull tills det återstår 3 dl.
  11. Sila blåmusselbuljongen i gräddkastrullen och koka ihop såsen. Mixa ner smöret med en stavmixer.
  12. Smaka av med salt och citron.

Gremolata

  1. Grovhacka persiljan.
  2. Häll rapsoljan i en bunke.
  3. Riv ner vitlöken.
  4. Mixa sedan ner persiljan med en stavmixer. Tillsätt lite persilja åt gången.
  5. Smaka av med salt, citronjuice och zest.

Krutonger

  1. Värm upp en stekpanna med smör och olja.
  2. Tillsätt brödet och stek under omrörning på medelvärme tills det blir gyllene och krispigt.
  3. Salta och låt svalna på hushållspapper.
  4. Torka och behåll samma stekpanna.

Fyllning och tillbehör under vinter

  1. Värm upp stekpannan från krutongerna och fräs resten av de hackade grönsakerna i smör i ca 2 minuter.
  2. Tillsätt spenat och strimlad vitkål, fräs ytterligare 1 minut och smaka av med salt och citron.
  3. Stek ärtorna i en separat panna med smör. Tillsätt sedan de plockade blåmusslorna. Värm lätt och tillsätt 4 msk gremolata. Smaka av med salt.
  4. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka pastan tills den är mjuk ca 2–3 minuter. Lyft upp med en hålslev och lägg på en oljad plåt.
  5. Bygg rätten i djupa tallrikar. Börja med en lasagneplatta, fördela spenatblandningen över, lägg på ytterligare en lasagneplatta, strö över rikligt med ost och toppa med blåmusselblandningen.
  6. Avsluta med sås som du skummar lätt med en stavmixer, dressa med gremolata.