Saffransmunkar

1 h (1,5 h jäsning)
20 munkar
Saffransmunkar
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon
Jul

Saffransbullar som munkar! Supermumsigt.

Man kan även fritera de små ringarna som man trycker ut från mitten av munkarna – det blir minimunkar!

26 november 2013
Visa mer
1 h (1,5 h jäsning)
20 munkar

Du behöver

Saffransmunkar

  • 1 pkt saffran
  • 1 msk konjak
  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 6-8 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 l frityrolja
  • 4 dl strösocker till garnering

Gör så här

  1. Saffransmunkar
    Blanda saffran, konjak och 1 tsk socker i en liten skål. Låt stå ca 10 minuter. Smula sönderjästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Drag av från värmen och blanda med mjölken. Låt svalna.
  3. Vispa ihop jästen med mjölkblandning och saffran. Tillsätt socker och ägg.
  4. Arbeta in mjöl och salt till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  5. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock. Ta ut runda ringar med en utstickare eller glas och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 timme.
  6. Värm oljan till 180° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Tag upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla direkt i socker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept