Minidonuts med äppelsorbet

Minidonuts med äppelsorbet
Foto: Stefan Superti
Från Nyhetsmorgon

På Hotel Diplomat serveras afternoon tea med scones och tillbehör, club sandwich, kanapéer och minidonuts med äppelsorbet och vaniljsås.

Receptet ger ca 40 små donuts.

Vintips från Jens Dolk
7873 Castiôn Moscato d'Asti 2010, Italien
Syran i sorbeten gjord på Granny Smith gör att dessertvinet inte får vara för sött. Ett bra val då är ett av mina favoritvintyper – Moscato d’Asti. Frisk och fräsch päronton, druvig smak och avslutande fräsch syrlighet.



Afternoon tea med Stefan

Scones med tillbehör


Club Sandwich


Minidonuts med äppelsorbet


Tre kanapéer

Apelsingravad lax


Anklever med sultanrussin


Skagen med löjrom


1 april 2011
Visa mer

Du behöver

Donuts

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 pkt jäst
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg ägg
  • 60 g smör, rumstempererat
  • olja att fritera i

Garnering

  • strösocker
  • kanel
  • kardemumma

Vaniljsås

  • 3 st äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 st vaniljstång

Gör så här

  1. Munkar
    Värm mjölken fingervarm och blanda med jästen.
  2. Tillsätt sen socker, mjöl, salt, ägg och smör.
  3. Blanda i degblandare i ca 15 minuter.
  4. Plasta sen och låt jäsa i 1 timme, till dubbel storlek.
  5. Kavla ut på mjölat bord ca 1 cm tjock.
  6. Stansa ut olika former på munkarna.
  7. Låt jäsa en timme till.
  8. Blanda strösocker med kanel och kardemumma.
  9. Fritera munkarna en minut på varje sida i 180 graders olja.
  10. Rulla dem sen i sockerblandningen.
  11. Vaniljsås
    Skär upp vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
  12. Blanda alla ingredienser (vaniljfrön och skalet) och sjud långsamt tills den tjocknar.
  13. Sila.
  14. Servera ljummen eller kall.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept