Saffransbullar med pistach och korinter

Saffransbullar med pistach och korinter
Foto: Sébastien Boudet

Du behöver

Pouliche

  • 1 dl vatten
  • 100 g tillsatsfri/ekologiskt vetemjöl
  • En liten smula färsk jäst

Deg

  • 500-600 g tillsatsfri/ekologiskt vetemjöl
  • 2,5 dl rumstempererad ekomjölk
  • 220 g ekosocker
  • 1 st ekoägg (50 g)
  • 10 g havssalt
  • 1 g saffran

Pistache fyllning

  • 300 g osaltat smör
  • 80 g ekologiskt socker
  • 100 g pistachekräm
  • korinter

Gör så här

  1. Dag 1
    Blanda vatten med vetemjöl och en liten smula färsk jäst.
  2. Täck skålen med en köksduk och låt den stå framme under natten i rumstemeratur.
  3. Dag 2
    Blanda alla ingredienser i någon minut eller tills dem har kommit ihop.
  4. Låt degen vila i 30 minuter och knåda 5-10 minuter beroende på vilket metod du har vald att blanda din deg med.
  5. När degen ser slät och fin ut (den släpper från skålen eller fingrarna) blanda i saffran och smör.
  6. Blanda några minuter tills degen släpper från skålen eller fingrarna.
    Tanken är att smöret INTE ska oxideras genom att blandas för länge eller/och för hårt.
    Låt degen vila i en timme (rumstemperatur) täckt med en köksduk.
  7. Fyllning
    Kavla din saffransbulledeg på ett mjölade bord och bre din pistache fyllningen.
  8. Vik degen och skär 3 cm breda avlånga bitar. Knyt dom enligt bulltekniken.
  9. Låt dem jäsa. Jag använder alltid min avstängda ugn och spraya lite vatten i den så det blir riktigt fuktigt.

  10. Hos mig tog det mellan 6-8 timmar för dem att jäsa men denna tid kan så klart variera beroende på temperaturen.
  11. Baka dem på 220 grader under 10-12 minuter och pensla de med smält smör efter de har svalnat och doppa de i pistachsockret.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept