Ugnsbakad lax med fänkålsrub

45 m
Ugnsbakad lax med fänkålsrub
Foto: Sandra Mastio
Från Nyhetsmorgon

Lågtempererad laxsida som rubbas med fänkål, apelsin och penslas med brynt smör.

3 april 2015
Visa mer
45 m

Du behöver

  • 1 färsk laxsida
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk hela fänkålsfrön
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk apelsinzest
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl finhackad gräslök/ramslök
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 1 dl hackade mandlar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Rosta fänkålsfröna i en torr panna och mortla dem till en medelgrov rub tillsammans med salt och svartpeppar. Blanda i apelsinzest.
  3. Pensla laxen med brynt smör (smält smör tills det blir bruna små prickar i)
  4. Rubba in kryddorna på laxen och ställ sedan in den i ugnen.
  5. Låt laxen komma upp till 48 grader i den tjockaste delen, ca 35 min.
  6. Toppa med hackade örter, apelsinzest och hackad mandel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept