Pizzadeg ”Neo Napolitana” och tomatsås

Från Nyhetsmorgon

Grundrecept på pizzadeg och tomatsås med chilihetta, perfekt när du vill baka egen pizza från grunden. Använd köksvåg och hushållsassistent för bästa resultat.

12 april 2013
Visa mer

Du behöver

Pizzadeg

  • 300 g vetemjöl
  • 380 g durumvete
  • 4 g torrjäst
  • 14 g salt
  • 2 msk olivolja
  • 5,3 dl vatten

Tomatsås

  • 1 dl olivolja
  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 peperoncino, skivad med kärnor
  • 1 vitlöksklyfta, krossad och skivad
  • timjan, rosmarin och lite salvia
  • salt, socker och svartpeppar

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Blanda allt i en bunke, använd vingen på hushållsassistenten och blanda i 1 minut. Låt degen vila 5 minuter. Blanda i 1 minut till.
  2. Vik ihop degen två gånger och låt vila 10 min, upprepa processen två gånger.
  3. Rundriv degen (vik in den mot mitten samtligt som du snurrar på degen så att du får en rund degboll). Låt jäsa i kylen över natten eller minst 6 timmar.
  4. Tomatsås
    Sautera (fräs) lök, vitlök, peperoncino och fänkålsfrö riktigt länge i olivoljan, tillsätt tomat och örter och låt puttra på svag värme i ca 2 timmar. Plocka upp örterna.
  5. Mixa tomatsåsen slät, smaka upp med salt, socker och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept