2 citroner, pressad saft av 1 och rivet skal av 2 (gärna ekologiska)
Övrigt
smör
ströbröd
Gör så här
Kakbotten
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
Skär smöret till kakbottnen i små bitar och lägg dem i matberedaren.
Tillsätt mjöl, socker och äggula och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke.
Häll degen i bakformen och platta ut den i bottnen.
Tryck upp degen ett par centimeter på formens kant och jämna till den med en kniv.
Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i kylskåp.
Fyllning
Skölj, ansa och skala rabarbern till fyllningen. Skär stängerna i 1 cm långa bitar.
Smuldeg
Blanda socker och potatismjöl i en skål.
Skär smöret till smuldegen i små bitar och lägg dem i matberedaren.
Tillsätt mjöl och socker och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna till en smulig deg med fingertopparna i en bunke.
Gräddning
Fördela rabarbern jämnt i bakformen och täck med potatismjölsblandningen.
Sprid ut smuldegen som ett täcke ovanpå.
Grädda kakan i 40-45 minuter i mitten av ugnen.
Täck den med aluminiumfolie om den börjar se mörk ut på ytan. Låt kakan svalna i formen.
Mascarponekräm
Vispa upp mascarponen till en pösig kräm, tillsätt citronskal och smaksätt med citronsaft. Blanda i citronsaften lite i taget så att blandningen behåller sin krämighet och inte blir tunnflytande.#
Servering
Servera kakan, gärna ljummen, med en klick mascarponekräm.