Butterkaka med vaniljkräm och hallon

Du behöver

Vetedeg

  • 500 g mjölk
  • 1050 g vetemjöl
  • 40 g jäst
  • 150 g socker
  • 15 g salt
  • 200 g smör

Vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 100 g råsocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 100 g äggula
  • 30 g maizena
  • frysta hallon

Glasyr

  • 50 g äggvita
  • 150 g Florsocker (ca)

Gör så här

  1. Vetedeg
    Blanda kall mjölk, 500 g vetemjöl och jäst.
  2. Blandas väl och låt jäsa till första bubblan - ca 45 minuter.
  3. Tillsätt sedan 550 g vetemjöl, socker, salt och blanda till en elastisk deg ca 15 minuter (denna är degen är nu styv/hård).
  4. Blanda i smöret klickvis och arbeta degen ca 10 minuter till och låt vila.
  5. Vaniljkräm
    Koka upp mjölk,vaniljstång och hälften av råsockret
  6. Andra hälften av råsockret, äggula och maizena vispas ihop lätt
  7. Häll mjölkblandningen över äggulevispet och häll tillbaka i kastrullen kokas sedan till en kräm.
  8. Häll ut på ett bleck och låt svalna lägg plast på och in i kyl
  9. Kavla sedan ut degen ca 3 mm tjock och stryk ut krämen rullas sedan ihop som en rulltårta och kubba /skär upp i önskad storlek och lägg i en ring.
  10. Låt jäsa med blöt handduk i ca 3-4 timmar (eller i jässkåp ca 1,5 timme 35 grader).
  11. Penslas med uppvispat ägg , spritsa ned vaniljkräm i mitten på snäckan och lite frysta hallon.
  12. Bakas sedan i 190 grader ca 12-14 minuter
  13. Glasyr
    Separera äggvita och tillsätt florsocker till en lagom krämig konsistens (ca 150 g) och vispa väl.
  14. Fyll i spritspåse och spritsa på butterkakan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept