Lågtempererad lax med asiatisk glace, sparris och knipplök

30 min
4
30 min
4

Du behöver

  • 700 g färsk laxfilé utan skinn

glace

  • 1 dl oystersauce (finns i den asiatiska hyllan i matbutiken)
  • 1 dl sweet chilisås
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 lime, pressad juice

Till servering

  • 1 näve gräslök, finhackad
  • 4 msk rostade svarta sesamfrön (eller vita)
  • 1 bunt rädisor, i tunna skivor
  • 1 bunt grön sparris
  • 8 salladslök eller knipplök
  • 50 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 dl rostad mandel, grovhackade
  • flingsalt
  • japanskt ris eller jasminris att servera till

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till glacen.
  2. Bryn smöret till det är gyllene och doftar kola. Dra av från plattan och tillsätt soja, sherryvinäger samt vitlök.
  3. Grilla eller stek grönsakerna i endast 2-3 minuter. Häll det brynta smöret över. Strössla över mandel och lite flingsalt.
  4. Pensla hälften av glacen på laxen och ställ i ugnen tills den når en innertemperatur på 40 grader. Ta sedan ut och pensla på resterande glace. Toppa med svarta sesamfrön, rädisor och gräslök. Strössla över lite flingsalt.
  5. Servera laxen och det gröna genast tillsammans med ångande varmt ris.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept