Norrländskt tunnbröd

koket.se
Norrländskt tunnbröd
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Norrländskt tunnbröd

12 ingredienser

1 h 30 m

Har du inte testat att baka eget tunnbröd så är det dags nu! Här ger nämligen Hilda dig sitt bästa recept på norrländska tunnbröd.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 15 styck
  • 150 g smör
  • 5 dl standardmjölk
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk brödkrydda (eller 0,5 msk mortlad anis och 0,5 msk mortlad fänkål)
  • 5 dl rågsikt
  • 5 dl kornmjöl
  • 10 dl vetemjöl (extra till utbakning)

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken och vattnet. Värm till fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt vätskan.
  3. Häll i ljus sirap, hjorthornssalt, salt, strösocker, brödkryddor, rågsikt, kornmjöl och lite av vetemjölet.
  4. Arbeta ihop till en smidig deg med hjälp av en köksassistent eller en elvisp med degkrokar.
  5. Arbeta ner resterande vetemjöl lite i taget, arbeta degen i minst 5 minuter.
  6. Plasta in degskålen, lägg över en bakduk och låt jäsa i 30–45 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Ställ in plåten och låt den bli varm.
  8. Lägg upp degen på rikligt mjölat bakbord. Degen kommer vara något lös så det är inga problem att använda ordentligt med mjöl när du kavlar.
  9. Dela och form degen till 12–15 lika stora bollar. Kavla ut bollarna till ca 2–3 mm tjocka runda tunnbröd. Avsluta gärna med att kavla med en kruskavel eller nagga med en gaffel.
  10. Lägg tunnbröden på bakplåtspapper och grädda dem en och en på den varma plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 3 minuter.
  11. Lägg bröden på ett galler, vik dem i fjärdedelar och lägg över en bakduk för att svalna.
  12. Bröden går utmärkt att frysa.