Norrländsk förrättstallrik med fransk crudité

20 m
4
Norrländsk förrättstallrik med fransk crudité
Foto: TV4

Förrätt med fyra komponenter - löjrom, rökt fisk, marinerade grönsaker och västerbottensost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 september 2015
Visa mer
20 m
4

Du behöver

  • 1 rökt fisk, abborre eller sik, i bitar

Västerbottenostchips

  • 2 dl västerbottensost, riven

Löjromssnaps

  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 bit salladslök, hackad
  • 4 msk löjrom från Kalix
  • några strån gräslök, hackade

Pernodmarinerad cruditésallad

  • 1 huvud fänkål
  • 1 morot
  • 100 g sugarsnaps
  • 2 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
  • 1 msk Pernod
  • 1 msk honung
  • 0,5 citron, citronsaft och citronrasp
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Västerbottensostchips
    Lägg västerbottensosten i fyra högar på bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i 200 grader. När osten smält, bubblar och det börjar bli lite brunt i kanterna är det klart (ca 10 minuter). Ta ut och låt svalna.
  2. Löjromssnaps
    Lägg gräddfil i botten, sen salladslök och till sist löjrom i ett snapsglas. Dekorera med gräslök.
  3. Pernodmarinerad cruditésallad
    Ansa fänkålen och moroten, skiva den riktigt tunt på längden (hyvla med mandolin/osthyvel.) Ansa och strimla sugarsnapsen. Blanda oljan, Pernod, honung, citronsaft/-rasp och häll över grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Kan ligga och marinera en liten stund.
  4. Servera salladen i högar på tallriken och dekorera med fänkålsdillen. Lägg även en bit fisk, löjromssnaps och västerbottenchips på tallriken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept