Nässelsoppa med vaktelägg

30 m
4
Nässelsoppa med vaktelägg
Foto: Martin Löf
30 m
4

Du behöver

Grönsaksbuljong

  • schalottenlök
  • gul lök
  • morötter
  • purjolök
  • selleri
  • persilja, stjälk och blad
  • blekselleri
  • timjan
  • lagerblad
  • salt
  • vatten

Nässelsoppa

  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl grädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 1 l löst packade, späda vårnässlor eller 2 dl frysta
  • salt och peppar

Garnering

  • 4 vaktelägg eller 2 hönsägg
  • gräslök

Gör så här

  1. Grönsaksbuljong
    Skär grönsakerna i stora bitar och lägg i en stor kastrull med kryddorna och vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 1 timme.
  2. Sila bort grönsakerna och koka ner till cirka hälften.
  3. Nässelsoppa
    Plocka bort bladen från de grövsta stjälkarna och skölj nässlorna.
  4. Koka upp buljongen och grädden och eventuellt red av med mjöl till soppkonsistens.
  5. Hacka schalottenlöken grovt och sautera i en kastrull. Häll i nässlorna och rör om, tillsätt sedan det vita vinet.
  6. Häll soppan över nässlorna och mixa fint. Smaka av med salt och peppar.
  7. Garnering
    Koka vakteläggen i 3-4 minuter till dem är hårdkokta, och skölj i kallt vatten, skala och halvera. Vanliga ägg kokas längre, runt 7-8 minuter.
  8. Servering
    Garnera soppan med ägghalvor och gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept