Mustig kantarellsoppa med portvin

40 m
4
Mustig kantarellsoppa med portvin
Foto: TV4

En mustig svampsoppa går alltid hem. Denna gräddiga variant med kantareller och portvin är perfekt som förrätt.


Dryck: Gewurzstraminer, ett blommigt vitt vin från Alsace.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 juni 2016
Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 8-10 dl kantareller
  • 2-3 schalottenlökar
  • 20 g smör, till stekning
  • 0,5-1 dl portvin
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort. Lägg en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig. Häll i portvin och rör om. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.
  2. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin. Strö persilja över kantarellsoppan och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept