Mustig kantarellsoppa

30 m + 2 dygn
4
Kantarellsoppa
Foto: TV4

Kantarellsoppa toppad med gravad sik.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

29 oktober 2015
Visa mer
30 m + 2 dygn
4

Du behöver

Soppa

  • 200 g förvällda grovt hackade kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot, stor
  • 2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl torr sherry
  • 1-2 msk soja
  • örtsalt
  • vitpeppar

Gravad sik

  • ca 500 g filéer av sik (ska ha varit fryst i minst två dygn)
  • 0,5 dl salt
  • 3 msk socker (prova med rårörsocker)
  • 1 msk vitpeppar, grovstött
  • 3 msk färsk timjan, finhackad
  • 0,5 citron, rivet skal

Gör så här

  1. Kantarellsoppa
    Grovt hackad svamp, morötter och finhackad lök fräses i smöret.
  2. Grädde och soya tillsätts och det får puttra på svag värme i några minuter.
  3. Späd med grönsaksbuljong. (för tjockare soppa kan den ev redas med lite maizenamjöl).
  4. Tillsätt sherryn och smaka av med örtsalt och vitpeppar.
  5. Gravad sik
    Fisken fileas, om det inte är gjort, behåll skinnet kvar.
  6. Blanda salt, socker, peppar, rivet citronskal och timjan.
  7. Köttsidorna gnides in med blandningen. Lägg ihop fiskfiléerna med köttsidorna mot varandra i en plastpåse som försluts.
  8. Ställ i kyl i ca två dygn, vändes efter halva tiden. Skrapa bort kryddorna innan siken fileas tunt och i detta fall används som garnering i kantarellsoppan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept