Falafel från Libanon

Falafel från Libanon
Foto: Jens Nordström
Från Nyhetsmorgon

Falafel nummer 1. Kikärtsbollarna serveras i pitabröd med härliga tillbehör. Använd kikärtor som blötlagts över natten, men koka inte ärtorna!

9 augusti 2010
Visa mer

Du behöver

Falafel

  • 1 kg torkade kikärtor
  • 20 cl kolsyrat vatten
  • 1 msk falafelkrydda
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 dl bladpersilja
  • 2 msk salt
  • 0,5 st purjolök
  • 1 msk spiskummin

Falafelsås

  • 2,5 dl tahini (sesampasta)
  • 5 dl yoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 1,5 tsk salt
  • olja till fritering

Tillbehör

  • isbergssallad
  • bladpersilja
  • saltgurka
  • tomat
  • gul eller röd lök
  • pitabröd

Gör så här

  1. Falafel
    Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i 8 timmar.
  2. Mal ner kikärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna.
  3. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl.
  4. Forma smeten till små bollar. Lättast är att använda två skedar.
  5. Fritera bollarna i cirka 4 minuter i olja.
  6. Sås
    Blanda alla ingredienser till falafelsåsen.
  7. Tillbehör
    Strimla isbergssallad, hacka bladpersilja och skiva saltgurka, tomater och lök.
  8. Vid servering
    Blanda falafel, sås och tillbehör i pitabröd och njut av Falafel nr 1!
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning från kända varumärken Se fler

Fler goda recept