Munkar med glasyr och fyllning

koket.se
Munkar med glasyr och fyllning
Paul Kûhlhorn
Paul Kûhlhorn

Munkar med glasyr och fyllning

39 ingredienser

2 h

En riktigt god munk med krämig fyllning och glasyr är alltid en fullträff! I det här receptet får du tips på en mängd olika versioner.

Se Paul Kühlhorn laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 2,25 tsk torrjäst (eller 25 g/0,5 paket färsk jäst) [6 g, 0,5 paket]
  • 4 msk strösocker [50 g]
  • 2 ägg
  • 100 g smör, smält och avsvalnat
  • 1 tsk salt
  • ca 10,5 dl vetemjöl (ca 0,5 dl för utbakning)
  • olja (att fritera i)

Klassisk glasering

  • 2,5 dl florsocker
  • 2 msk mjölk
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm, Boston cream

  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk majsstärkelse
  • ca 0,5 krm salt
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 3 tsk vaniljsocker

Chokladglasyr, Boston cream

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 msk mjölk
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm, Bavarian cream

  • 1 sats vaniljkräm
  • 1 dl grädde, vispad
  • florsocker

Sockerglasyr

  • 4 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 5 droppar citronsaft

Vit chokladganache

  • 2 dl grädde
  • 200 g vit bakchoklad

Äpplemunk

  • äppelmos
  • strösocker

Syltmunk

  • sylt
  • glasyr
  • strössel

Old-fashioned

  • 1 dl strösocker
  • 0,75 tsk malen kanel

Gör så här

  1. Värm mjölk till ca 40 grader.
  2. Blanda mjölk, vaniljsocker, jäst och socker i en degskål och rör om. Låt blandningen vila i 5 minuter tills ytan blivit lite skummig.
  3. Använd en köksmaskin med degkrok och tillsätt ägg, smör, salt och hälften av mjölet i degvätskan. Arbeta degen på låg hastighet tills mjölet blandat sig.
  4. Häll i resten av mjölet och kör tills degen lossnar från kanterna. Om degen klibbar och fastnar i skålen så tillsätt lite mer mjöl tills degen blir smidig och elastisk.
  5. Öka hastigheten och kör ca 3-4 minuter till.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord tills den känns slät och smidig.
  7. Lägg degen i en övertäckt skål eller plastlåda med lock. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme eller tills den har fördubblats i storlek. Degen kan också kalljäsas i kylskåp i ca 8-12 timmar. Vid kalljäsning ska mjölken inte värmas.
  8. Kavla ut hela degen på mjölat bakbord, ca 1,5 cm tjock.
  9. Stansa ut rundlar med en lämplig stans, ca 7-8 cm i diameter.
  10. Gör ett hål i mitten på varje rundel med en mindre stans, ca 2-3 cm. Munkar med fyllning ska inte ha ett mitthål.
  11. Knåda ihop resterande deg och låt vila någon minut. Kavla sedan fram en omgång munkar till.
  12. Lägg munkarna glest på mjölade plåtar, täck med kökshandduk och låt jäsa på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
  13. Hetta upp oljan till 185 grader.
  14. Lägg försiktigt i ett par munkar åt gången i oljan. Skulle de pysa ihop när du lyfter upp dem från jäsningen så blåser dem upp sig igen i den heta oljan.
  15. När munkarnas undersida är gyllenbrun, efter ca 1 minut, så vänd dem om och fritera andra sidan. Ringmunkar behöver inte lika lång tid i fritösen. Munkarna får då sin karaktäristiska blekgula ekvator mellan ovan- och undersidan.
  16. Lägg de färdiga munkarna på galler och hushållspapper. När munkarna svalnat något så vänd dem i strösocker.

Fyllning

  1. Ladda en sprits med fyllning. Tryck in tyllen i sidan på munken och pressa in fyllningen.
  2. Kamouflera hålet med att spritsa på mer fyllning.
  3. Du kan även sticka in en ätpinne i sidan på munken och urholka lite genom att vicka på pinnen. Fyll sedan en tratt med fyllning och sätt i hålet. Skjut in fyllningen med hjälp av ätpinnen.

Klassisk glasering

  1. Vispa florsocker, mjölk och vaniljsocker.
  2. Lägg munken i glasyr och vänd även andra sidan helt i glasyr.
  3. Lägg upp munkarna på galler och låt glasyren stelna.

Vaniljkräm, Boston cream

  1. Blanda i strösocker, mjöl, majsstärkelse och salt i en kastrull på medelvärme.
  2. Tillsätt ägg och grädde under vispning. Låt sjuda försiktigt och vispa konstant.
  3. Efter ca 10 minuter tjocknar blandningen. Fortsätt sjud krämen tills den fastnar på baksidan av en sked.
  4. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt rumsvarmt smör och vaniljsocker.

Chokladglasyr, Boston cream

  1. Vispa florsocker, kakao, mjölk och vaniljsocker.
  2. Doppa munkens ovansida i chokladglasyren.
  3. Lägg munkarna på galler och låt glasyren stelna.

Vaniljkräm, Bavarian cream

  1. Skillnaden mellan Boston- och Bavarian cream är konsistensen. Tillsätt därför vispad grädde i vaniljkrämen för en lättare och luftigare vaniljkräm.
  2. Munken Bavarian cream är pudrad med florsocker istället för chokladglasyr som Boston cream.

Sockerglasyr

  1. Blanda florsocker, vatten och citronsaft i en skål. Vispa till en jämn, tjock mix. Glasyen kan färgas med hushållsfärg.
  2. Ringla glasyren med en sked över munkarna eller spritsa ut glasyren.
  3. Glasyren stelnar på ca 20 minuter.

Vit chokladganache

  1. Koka upp grädde.
  2. Bryt ner chokladen i en skål. Häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills blandningen är slät och len.
  3. Täck över ganachen och ställ svalt.
  4. Vispa ganachen fluffig före fyllning med sprits.
  5. Toppa med chokladglasyr eller florsocker.

Äpplemunk

  1. Fyll munkarna med äppelmos och vänd dem i strösocker

Syltmunk

  1. Fyll munkarna med röd sylt och toppa med sockerglasyr och strössel.

Old-fashioned

  1. Blanda socker och kanel i en bunke.
  2. Vänd sedan de varma munkarna i blandningen.