Falukorv med rotfruktsgratäng

Falukorv med rotfruktsgratäng
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Du behöver

  • 1 st falukorv med hög kötthalt
  • Smör till pannan

Rotfruktsgratäng

  • 2 st palsternackor (ca 200 g)
  • 2 st morötter (ca 200 g)
  • 5-6 st potatisar (ca 500 g)
  • 1 st purjolök, det vita
  • 2 dl färskriven god ost
  • 2 tsk torkad timjan
  • Smör till formen
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala palsternacka och morot. Skär rötterna i 1 cm breda slantar.
  2. Skiva potatisen tunnare, 4–5 mm, jag tycker inte den behöver skalas.
  3. Strimla purjolöken.
  4. Lägg palsternacka, morötter, potatis, purjolök, riven ost och timjan i en smord ugnsfast form.
  5. Blanda mjölk, grädde, salt och peppar och häll blandningen över grönsakerna.
  6. Tillaga gratängen på 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Skär korven i skivor. Hetta upp en panna med smör och stek korvskivorna gyllene några minuter på varje sida.
  8. Servera rotfruktsgratängen med den gyllene korven!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept