Falukorv med rotfruktsgratäng

Falukorv med rotfruktsgratäng
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Du behöver

  • 1 st falukorv med hög kötthalt
  • Smör till pannan

Rotfruktsgratäng

  • 2 st palsternackor (ca 200 g)
  • 2 st morötter (ca 200 g)
  • 5-6 st potatisar (ca 500 g)
  • 1 st purjolök, det vita
  • 2 dl färskriven god ost
  • 2 tsk torkad timjan
  • Smör till formen
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala palsternacka och morot. Skär rötterna i 1 cm breda slantar.
  2. Skiva potatisen tunnare, 4–5 mm, jag tycker inte den behöver skalas.
  3. Strimla purjolöken.
  4. Lägg palsternacka, morötter, potatis, purjolök, riven ost och timjan i en smord ugnsfast form.
  5. Blanda mjölk, grädde, salt och peppar och häll blandningen över grönsakerna.
  6. Tillaga gratängen på 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Skär korven i skivor. Hetta upp en panna med smör och stek korvskivorna gyllene några minuter på varje sida.
  8. Servera rotfruktsgratängen med den gyllene korven!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept