Sommarens sista sång - halloumisallad

Sommarens sista sång - halloumisallad
Foto: TV4

Halloumisallad med balsamicomarinerade jordgubbar, färsk mynta och basilika samt prosciutto och rostade pinjenätter. Serveras med parmesanflarn.

Dryck
Till denna härliga sallad med både sötma, sälta och lite fet ost kommer art nr 6666 Santa Carolina Semillion bli perfekt. Vinet har även 15% sauvignon blanc vilket kommer möta upp och balansera syran samt matcha det feta. Underbar förening!

Monica från Stockholm lagade även

Havets frukter i kryddharmoni


Tuff brud i lyxförpackning



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

31 januari 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g jordgubbar
  • 250 g halloumi
  • 8 skivor prosciutto
  • 2 dl blandade salladsblad
  • balsamvinäger
  • 0,5 st citron, saften
  • jungfruolivolja, extra fin
  • flingsalt och rosépeppar
  • olivolja
  • färsk basilika
  • färsk mynta
  • 25 g pinjenötter
  • 100 g parmesan
  • några soltorkade tomater

Gör så här

  1. Rensa och skär jordgubbarna i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i en bunke.
  2. Tillsätt en rejäl skvätt balsamvinäger, citronsaft och lite extra fin jungfruolja. Salta och peppra.
  3. Låt marinera en stund så att den härliga jordgubbssaften dras ut och förstärks.
  4. Riv parmesan, finhacka de soltorkade tomaterna och strö ut i åtta decimeterlånga streck på bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 5-7 minuter.
  6. Hetta upp en teflonpanna på medelvärme och tillsätt en skvätt olivolja.
  7. Stek halloumiskivorna i en minut. Vänd försiktigt och stek en minut till.
  8. Blanda ned mynta (men spara några blad till garnering), basilika och salladsblad i jordgubbsbunken.
  9. Lägg halloumin underst, salladen ovanpå och prosciutton vid sidan om.
  10. Ringla balsamicocrème över och servera med pinjenötterna i separat skål.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept