Myllymäkis bästa Janssons frestelse

koket.se
Myllymäkis bästa Janssons frestelse
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Myllymäkis bästa Janssons frestelse

6 ingredienser

45 min

Janssons frestelse är ett måste på julbordet! Tommy Myllymäkis variant är riktigt god och sätter verkligen smakerna på rätt sätt.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g potatis, skalad
  • 150 g gul lök [ca 1-2]
  • 100 g smör
  • 100 g ansjovisfilé
  • 3-4 dl grädde
  • 50 g ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft.
  2. Skiva löken löken tunt och stek på hög värme först i smör, sänk sedan värmen och låt löken karamellisera på låg värme i stekpannan.
  3. Skala och skär potatisen i stavar, ca 7 mm gånger 7 mm tjocka. Skölj inte potatisen efter att den skurits för att behålla stärkelsen.
  4. Ta fram en ugnsform och smörj in den med smör.
  5. Sen ska alla ingredienser varvas i formen. Börja med att lägga potatis i botten så det täcker, fortsätt med delar av den stekta löken, sedan hälften av ansjovisfiléerna, väl utspridda i formen. Fortsätt så tills allt är slut.
  6. Avsluta med att slå på spadet från ansjovisen och grädden, toppa med ströbröd och skivor/klickar av smör.
  7. Baka i ugnen på 225 grader i ca 30-35 minuter. Servera på julbordet och njut!