Grekisk köttfärspaj med filodeg

45 min
4 - 6
grekisk köttfärspaj
Foto: tv4
Från Mitt kök

Lammfärspaj fylld med fetaost, oliver och tomater. Pajdegen består av färdig filodeg.

22 april 2014
Visa mer
45 min
4 - 6

Du behöver

  • 250 g filodeg
  • 100 g smält smör
  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 200 g cocktailtomater
  • 1 dl urkärnade kalamataoliver
  • 200 g fetaost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar
  • Olivolja att steka i

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret. Smörj kanterna på en pajform med löstagbar kant och täck botten med bakplåtspapper.
  3. Lägg filodeg omlott i formen. Låt degen hänga över kanten så glider den inte ner när den gräddas.
  4. Fräs lök och vitlök mjuka i olja på medelvärme. Höj värmen och bryn lammfärsen med löken. Tillsätt tomatpuré, timjan och oregano och låt fräsa med i 1 minut. Salta och peppra.
  5. Lägg färsen i pajformen. Tillsätt cocktailtomater, oliver och bryt fetaosten överst i små bitar.
  6. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen överst i pajformen.
  7. Grädda i ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Servera med en fräsch sallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept