Pastagratäng med lax

1 h
4 - 6
Pastagratäng med lax
Foto: TV4
1 h
4 - 6

Du behöver

  • 400 g kort pasta t.ex. penne

Fyllning

  • 500 g skinnfri laxfilé, helst färsk
  • 250 g fryst bladspenat, upptinad och avrunnen
  • 1 klyfta vitlök, lätt krossad
  • 1 fänkål
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar och citronpeppar
  • 2 dl brödsmulor av (helst) dagsgammalt lantbröd
  • 1 dl persilja, finhackad

Béchamelsås

  • 3 msk smör
  • 4-5 msk idealmjöl
  • 3 dl mjölk
  • 4-5 dl buljong gjord på skaldjurs- eller fiskfond
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och ansa fänkålen och ta bort den lilla stocken. Skär kålen i bitar och koka den i lättsaltat vatten tills den mjuknat något (ca 2-3 min), men fortfarande har mycket av spänsten kvar.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs spenaten med vitlöksklyftan i 2-3 minuter. Salta och strö över lite svartpeppar. Ta upp och kasta vitlöken.
  4. Skär fisken i små tärningar.
  5. Smula brödet eller skär det i små, små tärningar. Blanda persiljan med brödet i en liten skål.
  6. Gör béchamelsåsen. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk och buljong under oavbruten vispning. Smaka av med salt och peppar och låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Späd såsen med buljongen, den ska inte vara alltför tjockflytande. Smaka på nytt av med salt och svartpeppar.
  7. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek laxtärningarna i ett par minuter, krydda med salt och citronpeppar.
  8. Koka pastan i lättsaltat vatten. Pastan ska kokas 2 minuter kortare tid än vad som anges på förpackningen. Häll av vattnet och låt pastan rinna av.
  9. Häll först lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form. Varva pastan med lax, spenat, fänkål, persilja och béchamelsås. Täck översta lagret med béchamelsås.
  10. Strö över brödblandningen, ringla över lite olivolja och grädda gratängen i 20-30 minuter. Låt pastan vila i 3-4 minuter. Servera med lite grovmalen citronpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept