Pasta al forno con salsiccia (Salsicciagratäng)

1 h
4 - 6
Pasta al forno con salsiccia (Salsicciagratäng)
Foto: 2AM
1 h
4 - 6

Du behöver

  • 500 g penne alt ziti eller annan kort pasta
  • 125 g mozzarella, i små bitar
  • 1,5 dl parmesanost, färskriven

Salsicciasås

  • 600 g salsiccia (italiensk korv), med skinnet borttaget och skuren i små bitar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 blekselleristjälkar, tunt skivade
  • 2 morötter, skurna i små bitar
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 10 basilikablad
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 nypa socker

Béchamelsås

  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm malen vitpeppar
  • 1 nypa riven muskot

Gör så här

  1. Värm upp oljan i en stor kastrull, lägg i och bryn salsicciabitarna, lök och vitlök, blekselleri
    och morötter.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag
    värme i ca 25 minuter.
  3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda
    ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5
    minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
  4. Sätt ugnen på 225°.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
  6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av såserna över.
    Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan,
    salsiccia- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
  7. Gratinera i ugn i 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept