Grillspett med kalkonfilé fylld med smörfräst spenat och pinjenötter

Grillspett med kalkonfilé, spenat och pinjenötter
Foto: Jonas Hallqvist

Filetto di tacchino alla griglia, snygg grillpinne med mört och magert kalkonkött. Den saftiga fyllningen med smörstekt lök och spenat i det ljusa kalkonköttet är en skön och god mix. Recept från kokboken Mina gästers mat.

Dryckestips från Jens Dolk
12419 Casal di Serra 2010 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien (4 Solar) Vin från Marche på Italiens östsida på druvan verdicchio. Fruktiga honungstoner, höstpäron och frisk syrlighet. Det syrliga i vinet är gott med sältan i maten.
6998 Masi Valpolicella Bonacosta 2011, Italien (3 Solar)
Samma druvor och område som Amarone – men smaken är långt därifrån densamma.
Norditalienskt vin som är lätt i stilen med örtiga toner, mjuk rödbärighet, och betydligt mer syrlig körsbärsfriskhet än strävhet. Servera gärna lite svalt, ca 15 grader.

17 oktober 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g kalkonbröstfilé
  • 400 g färsk bladspenat (eller 100 g djupfryst)
  • 10 g lättrostade pinjenötter
  • 2 msk smör
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 3 st finhackade schalottenlökar
  • 2 msk färskriven parmesanost
  • 1 tsk salt
  • 1,5 krm svartpeppar
  • grillspett av trä, blötlagda i minst 30 minuter
  • olivolja för pensling

Gör så här

  1. Skölj spenaten väl och skär bort stjälkarnas grövsta delar. Förväll spenaten i kokande vatten i 1 minut, och låt rinna av i ett durkslag. Tinad, djupfryst spenat ska endast rinna av väl.
  2. Rosta pinjenötterna under omrörning i en torr stekpanna. Se upp, de bränns lätt vid.
  3. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt vitlök och schalottenlök. Fräs löken långsamt utan att den tar färg, tillsätt spenat och stek på låg värme i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Rör ner pinjenötter och parmesanost och blanda väl.
  5. Tänd grillen.
  6. Skär kalkonfilén i 4 skivor på längden. Salta och peppra skivorna och fördela spenatblandningen på dem, men inte alltför nära kanterna.
  7. Vik skivorna på mitten och fäst ihop med varsin grillpinne längs varje öppen långsida.
  8. Grilla köttet i 8−10 minuter på varje sida. Pensla köttet med olivolja under grilltiden. För att undvika uppflammande eldslågor − hantera oljan försiktigt så att den inte droppar ner på grillbädden.
  9. Dela varje kalkonpaket mellan grillpinnarna, och servera direkt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept