Mikabellas doftande moule

30 min
4
Mikabellas doftande moule
Foto: TV4

Mikabellas oregano- och timjansdoftande moule. En kryddig och färgrik moule med smak av färska örter.

Serveras moulen med frites eller bröd räcker receptet som huvudrätt åt 4 personer.

Det är viktigt att det är färska örter och chili då detta ger moulen en fantastisk karaktär.

Dryck till maten
Fire Gully, Semillion/Savignon. Producenten heter Pierro Margret River Australien. <br>
Colonna, Grillo/Greco Durato. Producenten heter Tarucco Sicilien

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 september 2010
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • Ett nät blåmusslor, sälja oftast i nät á ́1 kg
  • 2-3 dl vitt vin, gärna en lite friskare Chardonnay
  • 1 dl grädde
  • 0,5 st gul lök, finhackad
  • 1 st stor klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 st röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk curry
  • 2 st tärningar kycklingbuljong (alt 2 msk kyckling eller grönsaksfond)
  • 3-4 st kvistar timjan, (gärna citrontimjan)
  • 3-4 st kvistar guldoregano, går att ersätta med "vanlig" oregano

Gör så här

  1. Börja med att skrubba musslorna för att minimera risken för dålig smak.De musslor som efter skrubbning fortfarande är öppna knackas lätt i diskbänken. Stänger de sig då är de fortfarande levande. Öppna musslor kokas ej.
  2. Finhacka löken, chilifrukten och vitlöken och fräs den mjuk i smöret.
  3. Lägg i hela kvistar av timjan och oregano. Låt dem fräsa en kort stund, cirka 1 min tillsammans med smör och lök. Krydda med starkt paprikapulver.
  4. Tillsätt vinet och buljongen, koka upp och häll i musslorna. Stormkoka under lock i ca 2-4 minuter, beroende på storlek. Tjuvkika lite snabbt o se om de har öppnat sig om du är osäker. Sänk värmen och låt koka ytterligare 4 min. Koka inte musslorna för länge, då blir de sega och tråkiga.
  5. Slå över grädden och låt snabbt koka upp. Dra kastrullen av plattan och häll upp musslorna och spadet i en stor serveringsskål alt. servera direkt i djupa tallrikar. Servera moulen genast och rykande het. Servera med lantbröd eller baguetter i grova skivor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept