Mandelmassa

15 min
Från Nyhetsmorgon
Jul

Hemgjord mandelmassa är lätt att göra och blir mycket godare än den du köper i butiken. Ska du göra figurer är det bättre att du använder köpt marsipan, men till enklare godis passar det bra med hemgjord mandelmassa. Receptet innehåller rå äggvita, så se till att använda svenska, salmonellakontrollerade ägg. /Mia Öhrn

Så skalar du mandel
Mät upp mandlarna i en värmetålig bunke. Slå kokhett vatten över dem och låt dra i 1-2 minuter. Häll av vattnet och låt mandlarna svalna tills du kan hantera dem. Kläm på mandlarna så att de hoppar ut ur skalen.

Mia Öhrns bästa tips för julbaket


7 december 2009
Visa mer
15 min

Du behöver

  • 200 g sötmandel, ca 3 dl
  • 2-3 st bittermandlar, eller några droppar bittermandelarom
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 st äggvita, knappt

Gör så här

  1. Skålla och skala sötmandeln och bittermandeln och mixa den riktigt fint tillsammans med sockret.
  2. Tillsätt lite äggvita i taget tills det hela går ihop till en tjock massa.
  3. Tillsätt även bittermandelarom om du använder det istället för hela bittermandlar.
  4. Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Förvara i kylen tills mandelmassan ska användas.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept