Rofruktsgratäng med älgskav

Rofruktsgratäng med älgskav
Foto: TV4

Rofruktsgratäng med älgskav

Av: Mia-Maria Kalrs

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

Allt-i-ett-lådor är så praktiska! Här är en god gratäng med potatis, grönsaker och älgskav.

Ingredienser

portioner
  • 600 g potatis
  • 2 morötter [ca 250 g]
  • 2 palsternackor [ca 250 g]
  • 1 purjolök (liten)
  • 3,5 dl mellangrädde
  • 200 g trattkantareller (kantareller eller annan svamp)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 förp älgskav (eller viltskav, ca 250 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 msk rosépeppar, till garnering
  • smör
  • salt, vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor.
  3. Ansa och skiva purjon. Lägg i en smord ugnssäker form.
  4. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll på grädden.
  5. Ställ in i ugnen.
  6. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  7. Bryn älgskav svamp och vitlök i 1 msk smör.
  8. Tillsätt tomatpurén och lår bryna med på slutet. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  9. Ta ut gratängen efter 35 minuter. Lägg älgskavsröran i en rad i mitten av formen. Strö över osten
  10. Ställ in i ugnen ytterligare 20 minuter (täck ev med folie de sista 10 minuterna om ytan får för mycket färg).
  11. Ta ut formen och strö krossad rosépeppar över.