Mia Öhrns fläderblomssaft

25 m + 3 dygn
2.5 liter
Från Nyhetsmorgon

Flädersaft - somrigare blir det inte! Här är ett klassiskt och enkelt recept.

21 juni 2016
Visa mer
25 m + 3 dygn
2.5 liter

Du behöver

  • 40 klasar nyplockade fläderblommor
  • 3 stora citroner, gärna ekologiska
  • 1,5 l vatten
  • 1,5 kg strösocker (17 dl)
  • 50 g citronsyra

Gör så här

  1. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter. Tvätta citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med hjälp av en potatisskalare. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
  2. Koka upp vattnet, rör ner strösockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen i 3-4 dagar.
  3. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt. Saften är inte särskilt hållbar, så häll gärna en del av satsen i plastflaskor och frys in.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept